Intervju Morgan Strålman

Först och främst en förklaring om vad du sysslar med!

Numera fokuserar jag på att hjälpa hästägare med sina hästars hälsoproblem. Jag började med terapeutisk verksamhet -97 i huvudsak på humansidan, men när jag blev med häst så föll det sig naturligt att utveckal den sidan av verksamheten och sedan 8 år tillbaka är det min heltids sysselsättning. Mina kunder kommer från främst Skandinavien, men ibland även afrika, nord o syd amerika. Brukar bli runt 5-700 hästar om året som analyseras och behandlas.

Manprov? Vad kan man se i några hårstrån?
Med rätt kunskaper så kan man se väldigt mycket. Jag har en förteckning på min webbsida som beskriver i huvudsak vad som testas idag och behandlas. Men det är inte analysen som är det begränsande utan myndigheternas iver att förstöra möjligheterna till användning av beprövade naturmedel och godkänna desamma.

Friesern har ett rykte om sig att ha känsliga magar, mycket koliker och problem med ”blöta fisar”. Vad skulle det kunna vara för anledning?
Dels kan man fundera över avelsarbetet och vilka prioriteringar man gör. Sen är det ganska skralt med kunskaper om hur en hästmage egentligen fungerar och vilken föda den egentligen är lämpad för. Vilket gör att man ofta ger för mycket och för kraftiga tillskott, men för lite grovfoder-mineraler-vitaminer lämpat för häst. Dvs inte ensilerat kogräs, säd, socker, lusern mm.
Felutfodring skapar känsligare magar och ökar risken för infektioner, mask-parasiter, hovproblem osv.

Ett annat stort problem som många friesers dras med är hudproblem
¤ Symtom som mugg, rasp.

Mugg o Rasp är oftast yttre svampinfektioner av candida eller bakterie av typen staphylococ-pneumococ som mer eller mindre äter sig fram i huden och lämnar sårigheter som är svåra att läka. Särskilt magproblem ökar dessa typer av problem och foder med mycket kolhydrater gynnar både svamptillväxt och infektioner allmänt.
¤ Förhårdnader ovanför kotan och i framknävecket.
Förhårdnader kan vara ärrvävnad efter sår eller extra pålagringar av hud pga återkommande tryck.
¤ Mjälliga och feta i pälsen.
Även här bör man titta på maghälsan, huden är ett av reningsorganen också och när ex mage-lever eller immunsystem-njurar har belastningar så blir det mer toxiner och slaggprodukter som går ut via huden. Detta gör den toxisk som då lättare skapar ytliga infektioner, torrhet, excem. klåda, ökar känslighet för insekter och skav ifrån utrustning i huden. Magproblem ger sämre näringsupptag och vissa brister har direkt koppling till pälsen, pälssättning.
¤ ”Eksem” dvs de kliar av sig man och svans.
Se ovanstående svar

Ofta blir hästarna behandlade för fotskabb. Skabbdjuren är svåra att få med på skrapprovet så det visar ofta att det inte är skabb och många behandlar ändå men blir inte av med symtomen. Vad är ditt råd?
Skabbdjuren trivs i tät päls med lagom fuktighet-värme. Hovskägg, och för den del hela kroppen, är därmed ypperliga ställen för sådant. Då skabbdjuren smittar och överlever ett tag utanför värddjuret, kortare vid kyla, så är vintern en bra tid att utrota sånt på. Oftast behöver man vara så drastisk att man åtgärdar alla hästar samtidigt på ett ställe för att kunna lyckas utrota dom. Fegar man här så ökar risken för smitta och rundgång mellan djuren. Så ibland blir det att raka alla ben på alla hästarna och behandla med lämpligt skabbmedel utvändigt. MEN gör även insatser för den inre hälsan och immunförsvaret.

¤ Hur ser man skillnad på bakterieinfektion, svampinfektion och skabb som ofta ger liknande symtom?
Det är helt olika typer av infektion, men som företrädesvis sitter på olika ställen och kan ge LIKNANDE symtom, men helt olika typ av behandling. Det krävs kunskap att skilja dom åt och hitta effektiv behandling.

¤ Varför drabbas min häst av de här hudproblemen?
Jag hänvisar till de tidigare svaren. Lär mer om hästen och hästhälsa, tänk på vad ni matar dom med, undvik förgiftande läkemedel-kemisk avmaskning-vaccinationer och ta seriöst på knott-mygg angrepp men inte med kemiska medel.

Gå gärna in på Morgans hemsida för att läsa mer!

Svenska Frieserhästföreningen har ställt frågorna, svaren är den intervjuades egna svar och bygger på egna erfarenheter och åsikter.

Dela den här artikeln:

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER: FACEBOOK | FACEBOOK MEDLEMSGRUPP | FACEBOOK AVELSFORUM |

Svenska Frieserhästföreningen © Alla rättigheter är reserverade | Webbyrå: PAGIO

I samarbete med: