Importera semin

Importera semin och knyta kontakt med seminstation 

När du har bestämt dig för vilken hingst du vill betäcka med tar du kontakt med hingststationen där hingsten befinner sig, antingen ringer du dit eller så sänder du ett mail på engelska. Du berättar om ditt sto och mailar över hennes stamtavla. Oftast får man svar ganska snabbt.  

Då är det dags att ta kontakt med seminstationen. Fundera redan nu hur du vill ha det, vill du att stationen sköter allt och att du lämnar stoet för övernattning? Det kan finnas lite olika alternativ beroende på vart du bor i landet och därför bör man undersöka det. Ta kontakt tidigt med den seminstation/veterinär som du tycker verkar bra och kolla av hur rutinerna är. 
En del väljer att åka med sitt sto till seminstation för seminering och sedan ta hem henne direkt efter. Då får man som ägare räkna med att kanske åka flera gånger för att seminera och för att se efter om ägget släppt. När ägget släppt så får stoet komma tillbaks efter 16-17 dygn för att se efter om hon blivit dräktig.

När är det dags? Har stoet tydliga brunster eller mer tysta brunster? Det är så olika från sto till sto men när du tror att det är på gång gör en undersökning hos seminstationen så räknar de ut när det kan vara lämpligt att inseminera. Förbered hingststationen på det datum som seminstationen säger. Ibland kan det vara så att seminstationen även sköter kontakten med hingststationen men det är vad man avtalar. Dagen innan det är dags att inseminera packas semin och skickas via flyg hit. Kontakt bör tas tidigt samma morgon som det ska skickas för att det ska hinna med flyget. Där är det viktigt att det är avtalat om seminstationen, du eller något transportbolag ska frakta semin till stationen. Ungefär tjugofyra timmar brukar man räkna från det att det skickas till det att det ska insemineras. Ibland får seminstationen sätta lite värme på semin för att se så det finns rörelse.  

Så undersök i ditt område vad som finns för alternativ och knyt en kontakt.  

För att få föra in sperma i Sverige måste du vara registrerad hos Jordbruksverket, mer om det på  Jordbruksverket

För frågor, hör av dig till avel@sfhf.se
eller ställ din frågor i
Svenska Frieserhästföreningens avelsforum

Lycka Till!